Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] oksydacyjne cząsteczki docelowej”. Tak więc stres oksydacyjny oznacza brak równowagi między systemami chroniącymi ustrój (przeciwutleniaczami) i cząsteczkami, takimi jak wolne rodniki, które mogą uszkadzać wszelkiego rodzaju komórki. Stres oksydacyjny powiązano, chociażby z chorobami sercowo-naczyniowymi, a są one główną przyczyną zgonów na [...]
Dbając o swoją skórę, sięgasz po różne kosmetyki – od środków myjących, poprzez toniki, serum, peelingi, aż po różnego rodzaju kremy. Jednak wiedz, że niewiele zdziałają, jeśli nie zapewnisz sobie odpowiednich witamin i minerałów. To właśnie one dają skórze piękny i promienny wygląd. Wiele z nich można przyjmować zarówno doustnie (w formie [...]
[...] przed toksycznością reaktywnych form tlenu przez glutation. Glutation to sztandarowy antyoksydant naszego organizmu, szczególnie wątroby, niezwykle efektywnie eliminujący wolne rodniki tlenowe. W przypadku kilkudniowego rozpasania pojawia się jednak ten problem, że powtarzający się nadmiar alkoholu i kwasów tłuszczowych, na drodze generacji [...]
W badaniu Hamida Arazi opublikowanym na łamach „Toxicology Reports” sprawdzono, jak sterydy anaboliczno-androgenne wpływają na stres oksydacyjny związany z pojedynczą sesją siłową u wytrenowanych mężczyzn. Wzięło w nim udział 23 mężczyzn: 12 nie biorących SAA oraz 11 stosujących tego typu środki. Próbki krwi pobrano przed i po [...]
Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]
Istnieje wiele silnych, wręcz niezatapialnych mitów dotyczących treningu siłowego i aerobowego. W dzisiejszym opracowaniu przyjrzymy się treningowi siłowemu i aerobowemu, ich cechom wspólnym i różnicom. Czy da się wyłonić faworyta w tej rywalizacji? Czy może poszczególne rodzaje treningu więcej łączy, niż dzieli? Według wszelkich dostępnych [...]
Pewien kulturysta starej szkoły twierdzi, iż kiedyś nie było odżywek, a kulturyści unikali produktów nabiałowych, ze względu na estrogeny. W tym samym materiale „Dziadzia Kulturysta” opowiada, iż najpopularniejszymi środkami w kulturystyce były metanabol i nandrolone. Przecież to nie ma żadnego sensu. Unikać nabiału, który zawiera znikome ilości [...]
Metody treningu siłowego ewoluują, ale pewne kwestie nie uległy zmianie. Na początek warto przypomnieć różnice w podejściu do treningu prezentowane w poszczególnych modelach. Trening zwiększający siłę reklamuje się jako „efektywny”, „funkcjonalny”. Zwiększenie siły ma owocować efektywnością w innych dyscyplinach sportu. Podsumowanie Nie da się [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
[...] na hydrolizatach kolagenowych, czyli wstępnie strawionym enzymatycznie w laboratorium zwierzęcym kolagenie i rozłożonym tym sposobem na łatwo przyswajalne, drobne peptydy i wolne aminokwasy. Teraz więc wszystko zależy od tego, czy korzystamy z diety wegańskiej z pobudek ideowych, czy tylko i wyłącznie z uwagi na jej aspekty zdrowotne. W drugim [...]
Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]
Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]
[...] antyrodnikowej demagogii… Opierając się na obiegowych źródłach wiedzy, nauczyliśmy się postrzegać reakcje wolnorodnikowe jako zagrożenie dla naszego zdrowia, zapominając, że wolne rodniki w niektórych sytuacjach są nam przyjazne (uczestnicząc w adaptacji wysiłkowej). Analogicznie nauczyliśmy się też postrzegać antyoksydanty jako zdecydowanie [...]
[...] występujący obficie w winogronach, czerwonym winie, morwie i orzeszkach ziemnych, wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i wymiatające wolne rodniki. Zmienia też odpowiedź na infekcje grzybicze lub stres fizjologiczny. Jednak picie soku z winogron lub ich jedzenie niekoniecznie musi sprzyjać zdrowiu, gdyż [...]
[...] że warzywa to nie tylko azotany, ale mnóstwo witamin i minerałów). Podsumowanie Nie lekceważ wpływu warzyw bogatych w azotany na zdrowie serca. Są to środki zwalczające wolne rodniki i stany zapalne, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć uszkodzenia ścian tętnic, które mogą prowadzić do powstawania zakrzepów krwi. Nie zapomnij [...]
Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]